Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2013 12:18 - Преходът
Автор: cicero7 Категория: Политика   
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво се случи в България в последните 24 години? Доста хора така и до днес не разбраха какво и защо се случи, а и се случва. А по-лошото е и че голяма част от българите твърдо отказват да проумеят и осмислят последните 24 години, вместо това те предпочитат да си измислят хиляди конспиративни теории и най-обикновенни митове и легенди.

И така когато онзи меко казано престъпен и деструктивен режим фалира, както чисто финансово, така и морално, нашето общество пое по пътя на свободата. Свобода някакси звучи доста общо, така че за мен е наложително да анализираме по-обстойно това понятие. Като цяло режима преди 89г. си беше поставил за цел да контролира целия обществено-икономически живот, чрез редица забрани и ограничения, тоест почти пълна липса на правото на свободен избор. Първата стъпка по пътя към свободата беше поставена с първите свободни избори. Последва изработване на новата Конституция, чрез която се реализира втората стъпка, а именно на придобиването на нови права и задължения на членовете на нашето общество, като например неприкосновенност на личния живот, правото на стопанска инициатива, свобода на словото и т.н. Третата спътка беше постигната в по-късен етап, а именно премахване на държавния монопол в икономиката и формирането на свободна пазарна икономика. Като цяло държавата си запази монопола в определени сфери на икономиката, но все пак действаща пазарна икономика беше постигната към края на 90-те години на миналия век.

Четвъртата стъпка към свободата, обаче се оказа доста трудна за постигане. Всъщност тя и до днес не е постигната, и очевадно ще отнеме още доста време. За какво става въпрос? Много хора си мислеха, че след промените в България някакси от самосебе си, ще потекат реки от пари, че ще настъпи един такъв земен рай, който дори холивудски филм трудно би пресъздал. Всъщност обаче пред нашето общество се отвориха възможности за по-добър живот, от които тези които имаха воля и разум се възползваха. Свободата да избираш, да управляваш сам своя живот, своята съдба, да поемеш отговорност за своето и това на семейството ти благополучие се оказа доста тежко бреме, за много хора. Преди 89г. българите бяха изпаднали в една дълбока летаргия от която днес макар и бавно започват да излизат - в онези времена, не се налагаше да се мисли, това правеше партията, не се налагаше да правиш кой знае какъв избор, защото това правеше партията и т.н. Да но днес кукловодите вече ги няма или така да се каже имат по ограничени функции и куклите на конци, са доста изненадани от този факт, те са някакси неподготвени да живеят в този нов свят, те са като диво животно живяло в плен, а сега когато то е пуснато отново в естествената си среда, някакси се чувства не на място.

Ще си позволя да цитирам за финал един от най-големите умове в човешката история. Нека сега говори Имануел Кант – „Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!”



Тагове:   преход,   свобода,   избор,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cicero7
Категория: Бизнес
Прочетен: 16189
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930